
Πρωτοεμφανίζεται στο ελληνικό τραγούδι το ΄74, συμμετέχοντας στην Τετραλογία του Δ. Μούτση, τραγουδώντας 17 χρονών Κ. Καβάφη, Γ. Σεφέρη, Γ. Ρίτσο. Το δυσανάλογο βάρος του εγχειρήματος, δεν την εμποδίζει να προσδώσει μια σπάνιας λιτότητας επικότητα στην ερμηνεία της.
Γεννημένη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, κουβαλάει κυτταρικά ένα αλάθητο ένστικτο προσαρμογής.
Ως το ΄84, πορεύεται με το στίγμα της Τετραλογίας να χαρακτηρίζει τις δισκογραφικές της επιλογές. Με προσωπικούς δίσκους (Απλά Τραγούδια -΄78, Αλκηστις Πρωτοψάλτη - ΄81) , αλλά και συνεργασίες σε δουλειές συνθετών, σε μια γόνιμη περίοδο του ελληνικού τραγουδιού ( Προσανατολισμοί και Γράμματα στον Μακρυγιάννη με τον Η. Ανδριόπουλο, Μανιάτικα Μ. Τερζή, Ρεζέρβα Δ. Σαββόπουλου, Φράγμα Δ. Μούτση) . Σ΄ αυτή τη δεκαετία, ωριμάζει φωνητικά και προβάλει την λυρική της δραματικότητα, φανερώνοντας μιά ερμηνευτική ευλυγισία χαμαιλεόντειας φύσης.
Το ΄84, η συνεργασία της με τον Γ. Σπανό στην Εξοδο Κινδύνου, σηματοδοτεί μια περίοδο απροσδόκητων μεταμορφώσεων που θα την οδηγήσει στην εκρηκτική εξέλιξή της.
--------------------------------------------------------------------------------
Με τον Σ. Κραουνάκη και την Λ. Νικολακοπούλου θέτουν, με το Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ (΄85) , τις βάσεις μιας παρέας, που για μια δεκαετία ανατρέπει το τοπίο του ελληνικού τραγουδιού. Με τον Α. Βουτσινά, διαμορφώνουν την αισθητική του τραγουδιού, φτιάχνοντας νέους κώδικες επικοινωνίας με το κοινό, που εκτοξεύει την παρέα στην κορυφή. Ο Τσιτσάνης συναντάει τον Αττίκ, το Θέατρο το Τραγούδι, ο Χατζιδάκης τα Αρχοντορεμπέτικα, και απενοχοποιημένα ανακαλύπτουν την βαθειά συγγένειά τους (Λεωφόρος Α, Λεωφόρος Β, Ζούμ/ Ζωντανές ηχογραφήσεις).
--------------------------------------------------------------------------------
Η Α. Πρωτοψάλτη φέρνει τον πρωταθλητισμό στο τραγούδι, και ο πήχης ανεβαίνει γιά όλους. Τροφοδοτεί το ρεπερτόριό της με τραγούδια ευρείας αποδοχής συνδυάζοντας την αμεσότητα και την εσωτερικότητα με εξαιρετική ισορροπία. (Δικαίωμα το ΄88- με τραγούδια Δ. Γαλάνη, Χ. Αλεξίου, Γ. Πάριου, Ν. Βενετσάνου- Δυό βήματα απ΄την άμμο με τον Σ. Σπανουδάκη το ΄89, Παραδέχτηκα Γκ. Μπρέγκοβιτς ΄91, Ανθρώπων έργα -Κραουνάκης/Νικολακοπούλου-΄93). Η συνεργασία με τον Μπρέγκοβιτς, θα παίξει καταλυτικό ρόλο ως αποτέλεσμα, και το σήμα της τραγουδίστριας γίνεται οριακά ευρύ.
Το ΄94, ο κύκλος θα κλείσει με πρωτοβουλία των ίδιων των δημιουργών του, διαισθανόμενοι την εμπορευματική μετάλλαξη των αρχικών τους προθέσεων, σε …ξηρούς καρπούς και μπόμπες ποτά (Σ. Κραουνάκης) .
Η Α. Πρωτοψάλτη μηδενίζει το κοντέρ, και 3 χρόνια μετά, ανοίγει καινούργιο κεφάλαιο με το Σαν Ηφαίστειο που Ξυπνά (΄97) , σε τραγούδια του Ν. Αντύπα και της Λ. Νικολακοπούλου. Ηλεκτρικός ήχος και πιό δυτικότροπες μελωδίες, σε μια δουλειά από τις σημαντικότερες της δεκαετίας, με την ερμηνεύτρια να επαναπροσδιορίζει τους στόχους της με εσωτερικότητα και λεπτές αποχρώσεις.
Θα στηρίξει την επιλογή της με χαρακτηριστικό πείσμα και συναυλιακές εμφανίσεις, κερδίζοντας το στοίχημα: το Ηφαίστειο ξεπερνάει τις 100.000 πωλήσεις. Το Ηφαίστειο-live του ΄99, καταγράφει την μινιμαλιστική πρότασή της με την συνεργασία του χορογράφου Δ. Παπαϊωάννου, και οι Υδρόγειες Σφαίρες του ΄00 (Ν. Αντύπα-Λ. Νικολακοπούλου), ακροβατούν οριακά στο γόνιμο τοπίο του καινούργιου αιώνα, με την Α. Πρωτοψάλτη να συναντά και πάλι τον Σ. Κραουνάκη (Διογένης Στούντιο).
Σχετικοί δίσκοι στο δισκοπωλείο:
-Α. Πρωτοψάλτη: Υδρόγειες Σφαίρες - 2000
-Α. Πρωτοψάλτη: Σαν Ηφαίστειο Που Ξυπνά Live - 1999
-Α. Πρωτοψάλτη: Σαν Ηφαίστειο Που Ξυπνά - 1997
-Α. Πρωτοψάλτη: Ωδείο Ηρώδου Αττίκού Σε Εργα Ηλία Ανδριοπούλου - 1996
-Α. Πρωτοψάλτη: Τα Πρώτα Μου Τραγούδια - 1994
-Α. Πρωτοψάλτη: Επιτυχίες - 1993
-Α. Πρωτοψάλτη: Ανθρώπων Εργα - 1993
-Α. Πρωτοψάλτη: Zoom 91/92 - 1992
-Α. Πρωτοψάλτη: Παραδέχτηκα - 1991
-Α. Πρωτοψάλτη: Λεοφώρος Β - 1990
-Α. Πρωτοψάλτη: Δυο Βήματα Απ Την Αμμο - 1989
-Α. Πρωτοψάλτη: Διακαίωμα - 1987
-Α. Πρωτοψάλτη: Κυκλοφορώ Και Οπλοφορώ - 1985
-Α. Πρωτοψάλτη: Απλά Τραγούδια - 1977
-Α. Πρωτοψάλτη: Αλκηστις Πρωτοψάλτη -
© www.music.gr 1996-2002
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου